Zakelijke dienstverlening ziet positieve ontwikkeling in omzet. Toch daalt vertrouwen

In het tweede kwartaal van 2024 steeg de omzet in de zakelijke dienstverlening met 6%, ondanks een eerder dalende trend. Dit laat een positieve ontwikkeling zien, met de beveiligingsbranche en IT-diensten als leiders in de groei.

Zakelijke dienstverlening ziet positieve ontwikkeling in omzet. Toch daalt vertrouwen

De beveiligingssector groeide met 12%, hoewel dit een daling is ten opzichte van de 18% in het eerste kwartaal. De toenemende vraag naar veiligheid stimuleert deze sector, ondanks een afname in het groeitempo.

De markt- en opinieonderzoeksector zag een omzetstijging van 10,8%, gedreven door de behoefte aan data voor strategische beslissingen in een onzeker economisch klimaat. Ook de IT-dienstverlening blijft sterk presteren, met een groei van 8%, dankzij de vraag naar digitalisering, cloudoplossingen en cybersecurity.

Rechtskundige dienstverlening groeide met 9,8%, het sterkste in drie jaar, door meer juridische geschillen en complexere regelgeving. Administratieve diensten kenden een stabiele groei van 7,7%, door de uitbesteding van boekhouding en HR-taken. De uitzendbranche groeide met 2,4%, maar de groei vertraagt door arbeidsmarktkrapte. De reclamebranche bleef met 2,1% achter, onder druk door de verschuiving naar digitale marketing.

Ondanks deze groei daalde het ondernemersvertrouwen, mede door de krappe arbeidsmarkt en economische onzekerheid in Europa en China. Technologische ontwikkelingen zoals AI en automatisering blijven echter belangrijke drijfveren voor groei binnen de zakelijke dienstverlening.