OOvB - Bedrijfsovername

Bedrijfsovername

Overnemen om je bedrijf sterker te maken?

In Nederland vinden vele bedrijfsoverdrachten plaats. Het merendeel van deze bedrijfsoverdrachten vindt plaats binnen de redelijk besloten wereld van de familiebedrijven. En overnemen om te groeien is iets dat vooral bij grotere bedrijven plaatsvindt. Een gemiste kans, omdat ook voor MKB ondernemers een overname kan leiden tot een sterkere onderneming met een grotere toekomstbestendigheid. Denk maar eens aan het ‘binnenhalen’ van meer productiecapaciteit, leidinggevende capaciteiten of nieuwe klanten.

Toen een koper afhaakte, kwamen enkele medewerkers in beeld als overnemer. Doen of niet doen?

De route van een bedrijfsovername kan wonderlijk verlopen. Een gewaardeerde relatie, inmiddels ruimschoots in zijn 60er jaren, was voornemens zijn bedrijf te verkopen. Na een zorgvuldige aanloopfase waarin de bedrijfswaardering centraal stond, raakte hij in gesprek met een mogelijke overnemer. Uiteindelijk bleek de potentiële overnemer eis op eis te stapelen, waarop de verkoper de gesprekken staakte. Toen enkele medewerkers op de hoogte werden gesteld door de verkoper, bleek er een onverwachte interesse te zijn. Samen met onze bedrijfsadviseurs werd een nieuw overnameplan uitgewerkt, waarbij de verkoper voor een deel financier bleef en voor enkele dagen in de week actief bleef als mentor voor de drie medewerkers die eigenaar werden. Ruim een jaar later, bleek de overname voor zowel voormalig eigenaar als nieuwe eigenaren een geweldige deal.

Onlangs kregen wij een tip van een vertegenwoordiger over een bedrijf dat te koop staat. Het zou een mooie aanvulling zijn op ons bedrijf, en het zou zelfs helpen om onze arbeidskrapte op te vangen.

Er zijn vele motieven om een bedrijf te willen overnemen. Ambitie is een heel belangrijke. Daarnaast zijn er belangrijke motieven als ‘nieuwe klanten’, ‘uitbreiding van producten of diensten’, maar dus ook ‘nieuwe medewerkers’. Wat je motief ook is, het is raadzaam om niet alleen te kijken naar de voordelen, maar ook om te kijken naar de bedrijfsrisico’s. De kracht van ondernemers is om te denken in kansen. Echter, de praktijk leert maar al te vaak dat een groot enthousiasme een vertroebeld beeld kan geven over de werkelijkheid. In dit geval zou bijvoorbeeld de vraag zijn; hoe groot is de kans dat de medewerkers van het over te nemen bedrijf ook in dienst blijven als er een nieuwe eigenaar is? En, kun je daar een garantie over afspreken? Kortom, overweeg heel goed wat de voor- én nadelen zijn van een overname. Een gesprek met je OOvB bedrijfsadviseur kan daaraan bijdragen.

Ik kan moeilijk aan goede vakmensen komen. Zou een bedrijfsovername een oplossing kunnen zijn?

Het valt niet mee om goede en voldoende vakmensen te vinden. Vooral in de wereld van bouw, productie en industrie leidt dat tot hoofdbrekens. Het is echter de vraag of je met de overname van een ander bedrijf je eigen arbeidskrapte kunt oplossen. Als het goed is, heeft het over te nemen bedrijf eveneens een goed gevulde orderportefeuille. Dus ook ‘zij’ hebben te maken met krapte. Dus, dan haal je je alleen maar meer problemen op je dak. Echter, als je ziet dat het een bedrijf is waarbij je duidelijke combinatievoordelen ziet? Dan is het een overweging waard. Praat er maar eens over met je OOvB bedrijfsadviseur.

De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af hoe het met mijn bedrijf verder moet. Ik overweeg zelfs verkoop. Wat kan ik het beste doen?

De toekomst van je bedrijf vraagt om een serieuze benadering. Vooral als je twijfels krijgt over je eigen rol als ‘ondernemer’. Het is belangrijk om een gesprekspartner te hebben waarmee je het hierover kunt hebben. Zodat je niet alleen staat in je afwegingen. Wat de uitkomst en beslissing ook zal zijn, de verkoop van je bedrijf vraagt om een lange voorbereiding. Zodat je ook verschillende opties kunt bekijken. Je OOvB bedrijfsadviseur kan jouw ideale gesprekspartner zijn.