IT-dienstverlening groeit verder door ondanks arbeidskrapte

De IT-dienstensector blijft groeien, met een verwachte stijging van 3,0% in 2024. Hoewel dit langzamer is dan de snelle groei tijdens de coronapandemie, groeit de sector nog steeds sneller dan het BBP.

IT-dienstverlening groeit verder door ondanks arbeidskrapte

Dit komt doordat de digitalisering van de economie doorgaat, met bedrijven die hun ICT-uitgaven met ongeveer 5% verhogen. Vooral investeringen in cybersecurity en cloudinfrastructuur drijven deze groei. Een belangrijke uitdaging voor de sector blijft het tekort aan arbeidskrachten. Hoewel het aantal arbeidsuren in 2023 ‘slechts’ met 3% is gestegen, beschouwt bijna de helft van de ondernemers het personeelstekort als de grootste belemmering voor groei.

Dit percentage is overigens wel licht gedaald ten opzichte van een jaar geleden, maar blijft significant. Er is vooral een groot tekort aan developers. 

Hoewel generatieve AI helpt bij het schrijven van code, zijn bedrijven nog niet klaar om volledig te vertrouwen op deze technologie en blijven ze zoeken naar nieuwe ontwikkelaars. Generatieve AI zal ook in het lopend jaar nog niet volledig voldoen aan de vraag naar gekwalificeerd IT-personeel.