Woningbouw zit nog altijd muurvast

Nederland kampt met een groot woningtekort: er zijn nog bijna een miljoen woningen nodig. Toch stokt de bouw. Oorzaken zijn er genoeg, stelt brancheorganisatie Bouwend Nederland: van strenge stikstofregels tot een overbelast stroomnet.

Woningbouw zit nog altijd muurvast

De stikstofproblematiek blokkeert nieuwe vergunningen, zelfs al stoot de bouwsector zelf weinig uit. Ook de wirwar aan milieuregels maakt woningbouw steeds complexer. Volgens recente cijfers zijn hierdoor ruim 220.000 geplande woningen onzeker. Daar komt bij dat procedures soms tot wel tien jaar duren door langdurige bezwaartrajecten.

Ook het huurplafond belemmert ontwikkeling. Veel investeerders trekken zich terug, omdat ze hun kosten niet kunnen terugverdienen. Daarnaast zorgt het overvolle stroomnet ervoor dat nieuwbouwprojecten letterlijk zonder aansluiting komen te zitten.

Een ander knelpunt is het gebrek aan ambtelijke capaciteit bij gemeenten. Hierdoor blijft besluitvorming over bouwlocaties stroperig. En als er al plannen zijn, botsen gemeenten en provincies regelmatig over de uitvoering.

Voor ondernemers betekent dit alles niet alleen krapte op de woningmarkt voor personeel, maar ook minder bouwopdrachten en investeringskansen. De impasse raakt de hele keten – van aannemers en installateurs tot financiers en leveranciers. De roep om structurele oplossingen wordt luider: eenvoudiger regelgeving, versnelde procedures en realistische huurbeleid. Tot die tijd blijft het zaak om als ondernemer scherp te zijn op risico’s én kansen in de vastgoed- en bouwsector.