Maar wat is dat dan, een RI&E?
Een risico-inventarisatie en -evaluatie vormt de basis van het arbobeleid van elk bedrijf. Er zijn diverse risico’s in jouw organisatie waar je maatregelen voor moet treffen. Om deze risico’s geheel in beeld te brengen en er maatregelen voor te treffen, moet je een RI&E uitvoeren. Dit document is wettelijk verplicht, elke werkgever met tenminste één werknemer in dienst móet een RI&E opstellen.
Toch voldoet nog steeds één op de drie bedrijven niet aan deze wettelijke Arbo verplichting. En bij ongeveer één derde van de RI&E’s laat de kwaliteit bovendien te wensen over.
Een RI&E opstellen
Het maken van een RI&E is niet lastig, als werkgever kun je zelf een RI&E opstellen, hier zijn handige tools voor te vinden op www.rie.nl. Daarnaast kun je er ook een op laten stellen door een Arbo deskundige of een brancheorganisatie.
Wat moet er in een RI&E Staan
- Inventariseren; denk hierbij aan werkprocessen, werkplekken, emotionele en fysieke risico’s.
- Evalueren; ga na hoe vaak een risico voor komt en welke gevolgen deze heeft.
- Maak een plan van aanpak; voor elk risico schrijf je de oplossingen uit.
- Uitvoeren; neem maatregelen en pas die aan waar nodig.
Bijhouden RI&E
Zodra er iets binnen de organisatie wijzigt, kunnen de risico’s ook veranderen. Controleer daarom je RI&E ieder jaar en werk waar nodig bij. Het beste is natuurlijk om bij iedere wijziging het gelijk aan te passen waar nodig.
Wat als je geen RI&E hebt?
Als er inspectie langskomt en je geen RI&E hebt, kun je een boete krijgen. Ook als er een ongeluk gebeurt op het werk, kan het dat er om je RI&E wordt gevraagd. Kun je die na het ongeluk niet laten zien omdat je er geen hebt, dan kan je een boete of zelfs een proces-verbaal krijgen. Daarnaast betekent het niet hebben van een RI&E dat je mogelijk arbeidsrisico’s over het hoofd ziet. Voor medewerkers is het ook fijn dat ze weten dat je over risico’s hebt nagedacht.