Wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt, kunnen zowel de werkgever als de werknemer ervoor kiezen om de samenwerking voort te zetten. Voor deze AOW-gerechtigde werknemers gelden speciale regels die gunstig zijn voor werkgevers, zoals een ruimere ketenregeling.

De overheid stimuleert het langer doorwerken van AOW-gerechtigde werknemers. Dit is niet alleen voordelig voor de werknemer zelf, maar ook voor werkgevers: waardevolle kennis en ervaring blijven behouden en eventuele personeelstekorten kunnen worden opgevangen.
Met de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn diverse regels vastgesteld om het in dienst houden van AOW’ers aantrekkelijker te maken.
Ken je deze regels al?
Meer flexibiliteit, minder kosten
Werkgevers profiteren van verschillende voordelen bij het in dienst houden van een AOW-gerechtigde werknemer:
- Meer tijdelijke contracten Een AOW-gerechtigde werknemer mag binnen een periode van vier jaar maximaal zes tijdelijke contracten krijgen voordat er recht op een vast contract ontstaat. Dit geldt ook als de werknemer vóór zijn AOW-leeftijd al een vast dienstverband had.
- Eenvoudiger opzeggen Als een arbeidsovereenkomst (zonder pensioenontslagbeding) na het bereiken van de AOW-leeftijd doorloopt, kan de werkgever deze later beëindigen zonder toestemming van UWV of de kantonrechter.
- Kortere opzegtermijn De wettelijke opzegtermijn voor een arbeidsovereenkomst met een AOW-gerechtigde werknemer bedraagt slechts één maand.
- Geen transitievergoeding bij ontslag Bij ontslag heeft een AOW’er geen recht op een transitievergoeding, wat de kosten voor de werkgever verlaagt.
- Geen premies werknemersverzekeringen Werkgevers hoeven geen premies af te dragen voor werknemersverzekeringen en de AOW. Wel kan de AOW’er bij ziekte kortdurend recht hebben op een Ziektewetuitkering. Ook vervallen mogelijk de kosten voor aanvullende pensioenopbouw.
- Beperkte loondoorbetaling bij ziekte Bij ziekte geldt een maximale loondoorbetalingsperiode van zes weken, in plaats van de reguliere 104 weken.
- Beperkte re-integratieverplichtingen De re-integratieverplichtingen bij ziekte duren maximaal zes weken en zijn minder streng dan voor reguliere werknemers.
- Sneller ontslag mogelijk bij langdurige ziekte Na zes weken ziekte vervalt het opzegverbod en kan de arbeidsovereenkomst worden beëindigd.
- Aparte positie bij ontslag wegens reorganisatie Bij ontslag op basis van het afspiegelingsbeginsel vormen AOW-gerechtigde werknemers een aparte groep. Dit betekent dat hun contracten eerst beëindigd moeten worden voordat andere werknemers aan de beurt komen.
- Geen recht op aanpassing arbeidsduur Een AOW’er kan zijn arbeidsduur niet aanpassen op basis van de Wet flexibel werken.
Houd rekening met de CAO
Indien er binnen jouw organisatie een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van toepassing is, kan deze aanvullende of afwijkende regels bevatten over het in dienst houden van AOW-gerechtigde werknemers. Controleer daarom altijd of er specifieke afspraken gelden binnen jouw sector.
(Bron: SalarisRendement 11-06-2024)