Wet plan van aanpak witwassen

Op 24 september 2024 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen aangenomen dat contante betalingen boven de € 3.000,- verbiedt. De “Wet plan van aanpak witwassen” is bedoeld om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Het wetsvoorstel wijzigt de wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) en de Wet op economische delicten.

Wet plan van aanpak witwassen

Betalingen met contant geld zijn voor criminelen een veelgebruikte manier om geld wit te wassen. In 2027 komt er daarom een EU-breed limiet op contante betalingen vanaf € 10.000,- voor transacties met en tussen handelaren en dienstverleners.

In veel EU-landen bestaan al grenzen voor contante betalingen. Landen met een lagere grens dan € 10.000,- krijgen de ruimte om deze te houden.

Met een nota van wijziging is het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen zodanig aangepast dat van de vier maatregelen die oorspronkelijk in het wetsvoorstel stonden, enkel het verbod voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren in goederen, om transacties vanaf € 3.000,- in contanten te verrichten wordt gehandhaafd.

  • Het verbod geldt alleen voor transacties met of tussen handelaren, zoals winkeliers. Particulieren die iets verkopen aan een andere particulier vallen niet onder dit verbod.
  • Het verbod geldt voor alle ondernemers die goederen aan- of verkopen. Er zijn geen uitzonderingen voor bepaalde sectoren.
  • Het verbod geldt niet voor het aanbieden van diensten. In 2027 komt er Europese regelgeving waardoor er ook een limiet komt op contante betalingen voor diensten.
  • De grens van € 3.000,- is gekozen op basis van wat in de landen om ons heen vastgesteld is. Hiermee moet voorkomen worden dat criminelen geld in omringende landen of juist in Nederland proberen wit te wassen.
  • Deze grens maakt het moeilijker voor criminelen om grote sommen geld wit te wassen. Tegelijkertijd biedt het ook ruimte aan burgers om veel van hun aankopen in contanten te doen als ze dat willen.
  • Bureau Toezicht Wwft gaat toezicht houden op de naleving van het verbod. Na 5 jaar zal er een evaluatie plaatsvinden naar de werking van het verbod. Het bureau zal ook de omzeiling van het verbod onderzoeken.
  • Handelaren in goederen zijn nu al verplicht om cliëntonderzoek uit te voeren bij contante betalingen vanaf € 10.000,-. Ongebruikelijke transacties bij contante transacties vanaf € 10.000,- of meer moet zij melden. Deze verplichting vervalt voor veel handelaren met de invoering van het verbod. Dit zorgt voor minder administratieve lasten bij deze ondernemers.

 

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen voordat het in werking kan treden. Het streven is om het wetsvoorstel uiterlijk 1 juli 2025 in werking te laten treden. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte.