MKB opgelet: Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen door Eerste Kamer!

Op 4 maart 2025 is het wetsvoorstel opheffing verpandingsverboden aangenomen door de Eerste Kamer. Dit wetsvoorstel heeft tot gevolg dat het niet meer mogelijk is om in een overeenkomst of algemene voorwaarden te bepalen dat zakelijke geldvorderingen niet mogen worden verpand. 

MKB opgelet: Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen door Eerste Kamer!

De wetswijziging is van belang voor de financieringspraktijk, omdat het doel van de wet ziet op het creëren van meer kredietruimte voor ondernemers en het vereenvoudigen van het aantrekken van financiering. Verpandingsverboden komen met enige regelmaat voor in overeenkomsten. Een dergelijke bepaling, mits correct geformuleerd, maakt het onmogelijk om geldvorderingen over te dragen of te verpanden als zekerheid voor een lening.

Een reden voor het opnemen van zo’n verpandingsverbod is voorkomen dat men wordt geconfronteerd met nieuwe schuldeisers en de daarmee gepaard gaande administratie.

Verpandingsverboden zetten een rem op kredietverlening aan met name het midden- en kleinbedrijf. Deze bedrijven kunnen daardoor hun uitstaande geldvorderingen niet als onderpand voor een lening gebruiken. Door de wet opheffing verpandingsverboden, die eerder op 11 juni 2024 door de Tweede Kamer was goedgekeurd, wordt deze belemmering weggenomen. Met name Mkb’ers krijgen meer ruimte om hun activiteiten te financieren doordat zij hun geldvorderingen die bedrijfsmatig zijn verkregen vrij kunnen overdragen of verpanden. Voorwaarde is wel dat de contractspartij schriftelijk wordt geïnformeerd dat de vordering wordt overgedragen of wordt verpand. Zolang deze schriftelijke mededeling niet is gedaan, kan de schuldenaar bevrijdend blijven betalen aan de oorspronkelijke schuldeiser. Dat is ook logisch want de schuldenaar wist (nog) niet dat hij aan een ander moest gaan betalen.

Het is nog niet bekend per welke datum de wet gaat gelden. Wel is bepaald dat vanaf drie maanden na de datum van inwerkingtreding de wet ook zal gaan gelden voor reeds bestaande overeenkomsten. Dat betekent dat vanaf dat moment geldvorderingen die daarvoor zijn ontstaan overdraagbaar en verpandbaar zullen zijn ondanks dat eerder een verpandingsverbod is opgelegd.

Mocht je vragen hebben over het overdragen of verpanden van zakelijke geldvorderingen of twijfel je over de geldigheid van een bepaling in jouw algemene voorwaarden of in een overeenkomst? Schroom dan niet om contact op te nemen.