Het aantal jongeren zonder startkwalificatie is in het tweede kwartaal van 2024 gestegen naar 20 procent, wat neerkomt op 176.000 jongeren zonder havo-, vwo- of mbo-2-diploma. Dit heeft directe gevolgen voor hun economische positie: zo heeft slechts 69 procent van hen een baan, vergeleken met 90 procent van hun leeftijdsgenoten met een diploma.
Om deze jongeren te helpen, is maatwerk en extra ondersteuning nodig. Trainingen, omscholing en begeleiding bij ondernemerschap kunnen hen op weg helpen. Uitzendbureaus spelen hierbij een belangrijke rol door flexibele contracten en praktische ondersteuning te bieden. De motivatie en persoonlijke situatie van de jongeren verschillen sterk, wat vraagt om specifieke begeleiding.
Uitzendbureaus moeten investeren in kwalitatieve trainingsprogramma's die aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen leer-werktrajecten en samenwerking met bedrijven jongeren praktijkervaring bieden. Ondernemerschap is voor sommigen ook een optie, mits ze de juiste coaching krijgen.
Flexibele banen en bewustwordingscampagnes over het belang van een startkwalificatie zijn essentieel. Door samen te werken met onderwijsinstellingen en werkgevers kunnen uitzendbureaus bijdragen aan een betere toekomst voor deze jongeren, hen ondersteunen bij hun loopbaan, en de verbinding leggen tussen onderwijs en werk.