Bestuurders nog altijd terughoudend over digitale vernieuwingen in bedrijf

Een recente internationale studie van AND Digital, gehouden onder 600 CEO's, onthult een aanzienlijke digitale kloof in de bestuurskamers wereldwijd. Ondanks snelle technologische vooruitgangen in het bedrijfsleven voelt bijna twee derde van de CEO’s (64%) zich nog steeds ‘analoog in een digitale wereld’. Opmerkelijk is dat in Nederland zelfs 50% van de CEO's toegeeft onvoldoende digitale kennis te hebben om hun bedrijven effectief te leiden in deze nieuwe fase.

Bestuurders nog altijd terughoudend over digitale vernieuwingen in bedrijf

Veel leidinggevenden, voornamelijk met een achtergrond in financiën of recht, worstelen met de snelle technologische veranderingen. Ongeveer een derde van hen weet niet hoe ze hun digitaliseringsbudgetten moeten investeren, en 55% van de Nederlandse CEO’s investeert in technologieën zonder duidelijk rendement.

De aanpak van kunstmatige intelligentie (AI) varieert: een derde van de CEO's verbiedt AI-tools zoals ChatGPT op de werkvloer, ondanks dat veel medewerkers deze technologieën buiten werktijden gebruiken. Bijna de helft van de CEO's (45%) gebruikt AI heimelijk en presenteert de resultaten als eigen werk.

AND Digital ‘s onderzoek roept op tot reflectie en onderwijs, met 75% van de internationale CEO’s die investeren in training voor zichzelf en hun teams. In Nederland is dit slechts 53%, wat wijst op een terughoudende houding ten opzichte van digitale ontwikkeling. Nederlandse CEO's zien vooral kansen in AI voor het vervangen van banen, waarbij 41% van plan is hiermee dit jaar te beginnen. Desondanks benadrukt AND Digital dat AI bedoeld is om werknemers te ondersteunen, niet om ze te vervangen.