Industrie stoot minder uit door krimp en niet door verduurzaming

Nederlandse industrieën hebben de afgelopen jaren minder CO₂ uitgestoten, maar dat komt vooral doordat ze minder produceren in plaats van te verduurzamen.

Industrie stoot minder uit door krimp en niet door verduurzaming

Voor elke ton product is er zelfs méér CO₂ vrijgekomen dan twee jaar geleden, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Hoewel de totale uitstoot met 13% is gedaald, komt dit eerder door dalende productie dan door vergroening.

De CO₂-efficiëntie is voor veel grote uitstoters zelfs achteruitgegaan. Gemiddeld presteert de Nederlandse industrie 16,9% onder de Europese norm van de beste bedrijven. Vooral de olie- en gassector scoort slecht, terwijl de papiersector juist goed presteert.

Shell’s fabriek in Moerdijk, bijvoorbeeld, verminderde haar uitstoot met 13%, maar dit was te danken aan minder productie, niet aan duurzame verbeteringen.

Het kabinet wil inzetten op groene groei, maar het tempo van de industrie roept frustraties op. Bedrijven klagen over vastgelopen gesprekken met de overheid, terwijl grote investeringen nodig zijn om echt te verduurzamen. Minister Sophie Hermans hoopt dat zowel overheid als bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om vergroening wél mogelijk te maken in de komende jaren.