Industrie ontlast stroomnet door flexibel energiegebruik

Vanaf volgend jaar kunnen netbeheerders en grote industriële bedrijven afspraken maken om flexibeler met elektriciteit om te gaan. Dit betekent dat fabrieken tijdelijk minder of geen stroom gebruiken tijdens piekuren, in ruil voor lagere kosten. Toezichthouder ACM geeft hiervoor toestemming om het overvolle stroomnet te ontlasten.

Industrie ontlast stroomnet door flexibel energiegebruik

De netbeheerders willen een nieuw soort contract aanbieden aan grote stroomgebruikers, zoals fabrieken. Deze bedrijven krijgen lagere tarieven als ze op drukke momenten geen stroom van het net afnemen. Vanaf april volgend jaar mogen deze contracten worden aangeboden. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die hun stroomverbruik kunnen aanpassen.

Nederland heeft al een tijdje problemen met een overvol elektriciteitsnet, waardoor veel bedrijven en huishoudens niet genoeg stroom kunnen krijgen. De uitbreiding van het net duurt nog jaren, dus worden er andere oplossingen gezocht. Eén daarvan is het reguleren van stroomgebruik door grote bedrijven.

Netbeheerders onderzoeken ook de mogelijkheid om verschillende tarieven voor kleinverbruikers, zoals huishoudens, aan te bieden. De ACM heeft regels opgesteld voor deze nieuwe contracten, voor het geval ze daadwerkelijk beschikbaar komen.