Faillissementen onder winkels nemen nog steeds toe

Het faillissement van Game Mania is opnieuw een voorbeeld van het groeiend aantal winkelketens die recent verdwenen zijn. Eerder vielen al Bristol, Esprit en Scotch & Soda, om er maar eens een paar te noemen. Volgens retaildeskundigen zijn er verschillende oorzaken voor deze faillissementen.

Faillissementen onder winkels nemen nog steeds toe

Veel winkeliers kwamen financieel in de problemen door de coronapandemie, waarin ze nauwelijks omzet maakten terwijl de kosten bleven doorlopen. Na de pandemie steeg de inflatie snel, wat zorgde voor hogere huren, inkoopkosten en lonen, terwijl consumenten te maken kregen met hogere woonlasten en energieprijzen. Hierdoor werd er minder uitgegeven in fysieke winkels.

Daarnaast zijn er de hoge kosten van parkeren en openbaar vervoer, waardoor de bereikbaarheid van stadscentra verslechterde. Klanten kopen bovendien vaak online omdat de prijzen daar lager zijn. Winkels moeten daarom meer bieden dan alleen producten, zoals een unieke beleving en deskundig personeel, iets wat vaak ontbreekt, aldus de retailexperts.

CBS-cijfers tonen aan dat het aantal faillissementen onder winkels verdubbeld is vergeleken met twee jaar geleden, en dat veel winkelpanden leegstaan. Hoewel modeketens het zwaar hebben, blijven sommige winkels succesvol door goed op hun klanten in te spelen.