De gemiddelde ebitda (het kasgenererend vermogen van een bedrijf) in de retailsector was tussen 2009 en 2023 gemiddeld 7,1%. Adviesorganisatie McKinsey voorspelt dat dit cijfer in de komende vijf jaar kan dalen naar 4,4%, een daling van 2,7 procentpunt.

De ebitda (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation) geeft aan hoeveel winst een bedrijf maakt voordat er rente, belastingen en afschrijvingen worden afgetrokken. Het is dus een belangrijke graadmeter voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Volgens McKinsey staan de winstmarges van supermarkten onder druk door verschillende factoren:
- Inflatie zorgt ervoor dat kosten voor grondstoffen en producten stijgen.
- Hogere arbeidskosten drukken de marges verder.
- De opkomst van discounters en de groei van huismerken trekken klanten weg bij traditionele supermarkten.
- E-commerce blijft groeien, waardoor traditionele winkels minder klanten trekken.
Om deze dalende marges op te vangen, adviseert McKinsey supermarkten om te focussen op groei. Dit kan door betere bedrijfsvoering, kostenbesparing en slimme strategische keuzes. Ook is het belangrijk om meer te investeren in huismerken en digitale verkoopkanalen om klanten aan zich te binden. Supermarkten die hierop inspelen, hebben volgens McKinsey een grotere kans om hun winstgevendheid te behouden.