BBL’er geslaagd: wat is het gevolg van het behalen van het diploma voor de arbeidsovereenkomst

Veel bedrijven hebben medewerkers in dienst die een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. Deze leergang biedt werkgevers de mogelijkheid om jong talent in huis te halen en hen te ontwikkelen tot volwaardige vakmensen binnen het bedrijf. Een BBL-arbeidsovereenkomst verschilt op een aantal punten van de gewone arbeidsovereenkomst. Zo geldt er bijvoorbeeld een andere ketenregeling. In deze blog duiken we hierin en laten we je ook zien waarom het belangrijk is om de datum van het behalen van het diploma van de opleiding goed in de gaten te houden.

BBL'er geslaagd: wat is het gevolg van het behalen van het diploma voor de arbeidsovereenkomst

Volgens de wet mogen voor een reguliere arbeidsovereenkomst maximaal drie tijdelijke contracten worden afgesloten binnen een periode van drie jaar. Na het verstrijken van een periode van drie jaar, of na het aangaan van drie tijdelijke arbeidscontracten - afhankelijk van wat zich het eerst voordoet - ontstaat automatisch een vast dienstverband.

Deze regeling wordt de ketenregeling genoemd.

 

In de Wet educatie en beroepsonderwijs is bepaald dat de ketenregeling niet geldt voor een BBL-arbeidsovereenkomst aangegaan in verband met een werk- en leertraject binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Ten aanzien van werk- en leertrajecten op hbo- of wetenschappelijk niveau is de ketenregeling wel van toepassing.

In de praktijk komt het vaak voor dat een BBL’er tijdens de opleiding meerdere tijdelijke arbeidsovereenkomsten heeft, ook voor een periode langer dan drie jaren. Dit is geen probleem, want tijdens de duur van de BBL-opleiding geldt de ketenregeling namelijk niet.

Het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden wat de einddatum van de opleiding is en wanneer de BBL’er verwacht zijn diploma te behalen. Het moment van het behalen van het diploma kan namelijk wel relevant zijn voor het bepalen van de tellingsdatum van de ketenregeling.

Recent diende een kantonrechter te oordelen over een situatie waarin de BBL’er tijdens de looptijd van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (op 16 maart) het diploma van de BBL-opleiding had behaald. Deze tijdelijke arbeidsovereenkomst duurde nog voort na het behalen van het diploma (tot 31 juli). Na afloop van die tijdelijke arbeidsovereenkomst werd op 1 augustus een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangeboden. De werkgever ging ervan uit dat 1 augustus als ingangsdatum gold voor de ketenregeling. De kantonrechter oordeelde daarentegen dat de ketenregeling is gestart op de dag dat de BBL’er het diploma van de BBL-opleiding heeft behaald, dus op 16 maart.

Om onduidelijkheden in de praktijk te voorkomen is het belangrijk dat de duur van de BBL-arbeidsovereenkomst altijd overeenkomt met de periode van de opleiding of het specifieke opleidingsjaar. Bovendien dient de einddatum van de BBL-arbeidsovereenkomst samen te vallen met de verwachte datum waarop de BBL-student het diploma zal behalen.