Auto of camper huren met buitenlands kenteken kan dat zomaar als Nederlander?

Krijg je autopech in het buitenland of wil je een auto of camper huren omdat de prijs in het buitenland gunstiger is dan in Nederland? Hier kleven risico's aan met mogelijk grote financiële gevolgen.

Auto of camper huren met buitenlands kenteken kan dat zomaar als Nederlander?

Als je als inwoner van Nederland in Nederland achter het stuur van een buitenlandse auto met buitenlands kenteken wordt aangetroffen, dan ben je naar het oordeel van de Belastingdienst een auto aan het importeren. De Belastingdienst wil dan simpelweg de BPM ontvangen. Je hebt geen aangifte gedaan toen je de grens overkwam, en dat is ook nog eens strafbaar. De boete kan dan oplopen tot maximaal 100 procent van het BPM-bedrag. Dat bedrag kan dus aanzienlijk zijn. Een dergelijke heffing, die kan oplopen tot duizenden of tienduizenden euro’s, is alleen te voorkomen als je, vóórdat je met je buitenlandse auto de Nederlandse grens overrijdt, vrijstelling aanvraagt via de website van de Belastingdienst.

Deze vrijstelling heet "vrijstelling kort gebruik" en daarmee krijg je de mogelijkheid om gedurende een periode van 2 weken met de betreffende auto in Nederland te rijden. De aanvraag kan digitaal bij de Belastingdienst worden ingediend, maar dient wel te geschieden voordat je ook maar één banddikte de grens passeert.

Bovenstaand wordt wettelijk bekrachtigd door Artikel 1 lid 6 van de Wet BPM.