Aantal faillissementen in 2024 blijft stijgen

Over de afgelopen maand zag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 6% meer bedrijven failliet gaan dan in de maand ervoor. Vergeleken met de eerste vier maanden van het voorgaande jaar, was er zelfs een toename van 47% in faillissementen. Dit geeft een duidelijke opwaartse trend weer.

Aantal faillissementen in 2024 blijft stijgen

Hoewel het laatste jaar een toename laat zien, is het ook duidelijk dat na periodes van faillissementsstijging ook periodes van dalingen volgen. Gekeken over de afgelopen tien jaar werd een piek bereikt in mei 2013 met 911 faillissementen, waarna een afname werd ingezet die aanhield tot augustus 2017. Hierna stabiliseerde de situatie tot medio 2020, waarna het aantal faillissementen weer afnam tot een historisch laagtepunt in augustus 2021 met 109 faillissementen.

Vanaf mei 2022 echter, lag het aantal faillissementen consistent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De handel, die een van de grootste sectoren vormt, zag relatief gezien de meeste faillissementen, met name in de sector vervoer en opslag.