Wordt het hoogste box 2 tarief weer verlaagd naar 31%?

Het nieuwe kabinet is beëdigd en daarmee is het tijd geworden om uitvoering te gaan geven aan het hoofdlijnenakkoord van de kabinetspartijen. Eerder hebben wij jullie al bericht over wat het hoofdlijnenakkoord betekent voor de landbouwvrijstelling. Een ander fiscaal aspect uit het hoofdlijnenakkoord is de voorgenomen verlaging van het hoogste box 2 tarief naar 31%.

Wordt het hoogste box 2 tarief weer verlaagd naar 31%?

Wat is er aan de hand?

Uitkeringen vanuit de B.V. aan een aanmerkelijkbelanghouder in privé worden belast in box 2. Sinds 2024 bestaat het box 2 tarief uit twee schijven. Tot een uitkering van € 67.000 per persoon geldt een tarief van 24,5%. Voor zover de uitkeringen daarboven komen, zouden deze in eerste instantie belast worden tegen 31%. Eind oktober 2023 is dit percentage op het laatste moment echter nog verhoogd tot 33%.

Wat staat er in het hoofdlijnenakkoord?

De letterlijke tekst uit de budgettaire bijlage luidt:

‘De maatregel om het tarief van box 2 met ingang van 2025 te verhogen van 31% naar 33% wordt teruggedraaid.’

Hieruit valt in ieder geval af te leiden dat het nieuwe kabinet voornemens is om het hoogste box 2 tarief met ingang van 2025 te verlagen naar 31%. Onduidelijk is echter of dit ook nog met terugwerkende kracht vanaf 2024 gebeurd. Dat is immers de daadwerkelijke ingangsdatum van de verhoging van het tarief naar 33% en niet 2025.

 

Wat te doen?

Wil je dividend gaan uitkeren naar jezelf in privé en gaat het om een bedrag van meer dan € 67.000 op jaarbasis (bij fiscale partners € 134.000) dan kan het verstandig zijn om Prinsjesdag even af te wachten. Hopelijk worden de kabinetsplannen dan concreter en is het duidelijk of je met het uitstellen van een dividenduitkering naar 2025 2% inkomstenbelasting kunt besparen. Uiteraard zul je hierbij ook rekening moeten houden met de regels van de wet excessief lenen.