Het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, heeft volgens het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) niet het beoogde effect. Het ATR meldt dat het voorstel juist leidt tot een toename van regeldruk voor zowel burgers als bedrijven. Ondanks de intentie van het kabinet om met de wet duidelijkheid te scheppen over wanneer werk door een zzp'er kan worden uitgevoerd en wanneer iemand in loondienst moet worden genomen, concludeert het ATR dat de wet niet bijdraagt aan het verminderen van schijnzelfstandigheid.
Het adviescollege stelt dat de wet geen verbeterde duidelijkheid en eenvoud biedt voor bedrijven, werkenden, en zelfstandigen bij het beoordelen van arbeidsrelaties. Bovendien constateert het ATR dat de regeldruk niet afneemt met het voorgestelde wetsvoorstel. Het college adviseert het ministerie om eerst in gesprek te gaan met individuele werkgevers en zelfstandigen voordat het wetsvoorstel wordt ingediend. Ook pleit het ATR voor een praktijkproef voordat de wet definitief wordt geïmplementeerd.
Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer een zzp'er wordt ingehuurd maar eigenlijk in loondienst is. Deze situatie biedt voordelen aan werkgevers, zoals het ontbreken van de verplichting tot het afdragen van sociale premies en loonbelasting. Het ATR merkt op dat rechters op dezelfde manier als het wetsvoorstel beoordelen of iemand zelfstandige is of in loondienst moet zijn. Daarom verwacht het ATR geen verandering in de rechtspraak met het voorgestelde wetsvoorstel van Van Gennip.
Eerder spande vakbond FNV een rechtszaak aan tegen Uber vanwege schijnzelfstandigheid, waarbij Uber chauffeurs als zzp'ers behandelt. De vakbond stelt dat de chauffeurs praktisch gezien werknemers zijn, maar niet dezelfde voordelen ontvangen als werknemers. De rechter bepaalde twee jaar geleden dat Uber de chauffeurs in dienst moet nemen, waarna het bedrijf in hoger beroep ging. Het gerechtshof Amsterdam heeft recentelijk aangegeven eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het een uitspraak doet.