Verpleegkundig inzicht nog altijd essentieel bij digitale overdracht van gegevens

Digitale gegevensuitwisseling in de zorg krijgt in Nederland volop aandacht, en de rol van verpleegkundigen daarin is essentieel, zo blijkt uit een artikel in het vakblad voor Verpleegkundigen en Verzorgenden.

Verpleegkundig inzicht nog altijd essentieel bij digitale overdracht van gegevens

Chief Nursing Information Officer (CNIO) Arjen Wignand van Amsterdam UMC benadrukt dat verpleegkundige gegevens een onmisbare schakel vormen bij het landelijk delen en hergebruiken van patiëntinformatie tussen zorgverleners in verschillende sectoren. 

Momenteel verloopt dit proces nog stroef, omdat ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging allemaal verschillende systemen gebruiken.

CNIO Gert de Marie van Haaglanden Medisch Centrum legt uit dat het vaak niet verder komt dan een pdf-bestand met overdrachtsinformatie, wat handmatige invoer vraagt bij een patiëntoverplaatsing. “We willen dat systemen direct met elkaar kunnen communiceren,” zegt hij. Een universele zorgtaal, ‘Eenheid van Taal’, zou dit mogelijk maken. Voor verpleegkundigen is dit cruciaal, omdat hun informatie vaak de basis vormt voor een soepele overdracht.

De Marie voegt toe dat verpleegkundigen zeggenschap moeten hebben over de termen die hun werk vertegenwoordigen. “Meer tijd voor zorg, minder voor administratie.” Beide informatiespecialisten roepen op tot samenwerking: “Een succesvolle digitale zorgomgeving vraagt betrokkenheid van alle zorgverleners. Samen zorgen we voor betere gegevensuitwisseling en efficiëntere zorg.”