Verlaging box 2 tarief (dividendbelasting)

Bij het doornemen van de belastingplannen voor het nieuwe jaar zijn me een paar dingen opgevallen. In dit artikel focus ik me even op één onderdeel, namelijk het box 2 tarief (IB).

Verlaging box 2 tarief (dividendbelasting)

Het toptarief van box 2 inkomen (verkoopwinst/dividend) wordt verlaagd van 33% naar 31%. Deze heffing wordt in de volksmond ook wel ‘dividendbelasting’ genoemd. De fiscalisten waren het bij de vorige verhoging van het tarief van 26,9% naar 33% al snel eens dat de totale belastingheffing (tarief vennootschapsbelasting plus dividendbelasting) hoger uitvalt dan de belastingheffing over de winst van een IB-ondernemer. Terwijl het belastingneutraal zou moeten zijn. Daarom is het voorstel om het toptarief te verlagen van 33% naar 31% een mooie uitkomst.

Maar in het kalenderjaar 2024 kan nog eenmalig 67.000 euro dividend per aandeelhouder (tezamen met zijn partner) tegen lage tarief worden uitgekeerd. Dit betekent dat een dividenduitkering in 2024 wordt belast tegen een heffing van (gecombineerd dividendbelasting (15%) plus 9,5% IB (box 2) heffing) 24,5%.

Een uiteindelijk belastingvoordeel van 6,5% (31% minus 24,5%).

Nu zul je denken: deze belastingheffing kan toch nog vele jaren worden uitgesteld? In principe klopt deze veronderstelling, ware het niet dat de heffing naar voren wordt gehaald wanneer de aandeelhouder komt te overlijden en de BV geen actieve onderneming meer drijft. Heffing kan derhalve toch onverwachts naar boven komen. En dan kun je misschien toch goedkoper alvast in 2024 een extra dividend uitkeren in plaats van alles op de lange baan schuiven.

Voor ondernemers die pas gestart zijn met hun onderneming (in BV-vorm) en nog een jaar of 30 mogen/moeten ondernemen kan dit natuurlijk anders uitpakken/voelen. Iedere keuze die gemaakt wordt is juist, als er maar goed over gesproken en goed doordacht is.

Kleine aandachtspunt is nog wel: wanneer je besluit om gebruik te maken van deze mogelijkheid tot het uitkeren van dividend, dan zal de accountant nog wel een toets moeten doen of de BV deze dividenduitkering wel kan dragen. En als deze toets wordt doorstaan, dan zal er een schriftelijke vastlegging moeten komen in de vorm van een notulen (en goedkeuring van het bestuur). Én een aangifte dividendbelasting (digitaal) worden gedaan. Vergeet dan niet om uit eigen beweging binnen één maand na de dividenduitkering de belasting over te maken naar de Belastingdienst. Vergelijkbaar met de Btw-aangiften. Wacht niet tot de aanslag volgt, want dan wordt de aanslag verhoogd met boete en belastingrente.