Veiligheid op de bouw in gevaar door werkcultuur

Na een dodelijk ongeval onlangs, waarbij zowel een Belgische als Poolse bouwvakker omkwamen door een vallend brugdeel, rijst de vraag waarom er nog steeds dodelijke ongelukken in de bouw plaatsvinden. Volgens een aantal bouwinstanties is het aantal ongevallen zorgwekkend.

Veiligheid op de bouw in gevaar door werkcultuur

Dit jaar zijn er al vijf dodelijke ongevallen geweest in de sector. Het wijst op een werkcultuur waar veiligheidsmaatregelen niet altijd goed worden nageleefd, mede door de vele onderaannemers, taalbarrières en hiërarchie op de bouwplaats. Werknemers vinden het vaak moeilijk om collega's aan te spreken op onveilige situaties.

Een veiligheidsmanager van een groot Nederlands bouwbedrijf erkent deze uitdagingen. Hij benadrukt dat op sommige bouwplaatsen wel tien verschillende talen worden gesproken, wat de communicatie over veiligheid bemoeilijkt. Bewustzijn en gedrag van werknemers zijn cruciaal om ongelukken te voorkomen. Daarbij zou veiligheid altijd op de eerste plaats moeten staan, en prijsdruk zou nooit een reden mogen zijn om hierin concessies te doen.

Hoewel een bouwsector zonder ongevallen misschien niet realistisch is, moeten alle betrokkenen blijven werken aan het minimaliseren van risico's, met als doel geen dodelijke ongevallen meer, aldus de veiligheidsmanager.