Welzijn in de bouw over afgelopen 10 jaar aanzienlijk verbeterd

Het welzijn van werknemers in de bouwsector is sinds 2015 sterk verbeterd, volgens een recente sectorprognose van ABN AMRO. Ondernemers geven prioriteit aan het welzijn van hun personeel, mede door het vergrijzende personeelsbestand en toekomstige bouwopgaven.

Welzijn in de bouw over afgelopen 10 jaar aanzienlijk verbeterd

ABN AMRO voorspelt een krimp van 2,5 procent in de bouw in 2024 en geen groei in 2025. Hoewel de vraagafname de krapte aan personeel iets heeft verminderd, blijft dit een belangrijk punt vanwege de grote groep 55-plussers (24 procent) die binnen 10 tot 15 jaar met pensioen gaat.

De sector herinnert zich nog de bouwcrisis van 2010-2015, toen veel werknemers de sector verlieten en niet terugkeerden. ABN AMRO constateert dat de werk-privébalans in de bouwsector sterk is verbeterd. Werknemers voelen zich zekerder van hun baan, kunnen meer eisen stellen, en ervaren minder werkdruk. Ze zijn ook meer tevreden over hun werk, dat minder eentonig en fysiek belastend is.

Deze verbetering in welzijn maakt de bouwsector aantrekkelijker, wat essentieel is om voldoende werknemers aan te trekken voor de huidige en toekomstige bouwopgaven, aldus ABN AMRO.