Veel MKB bedrijven nog altijd slecht voorbereid tegen cybercriminaliteit

Uit een recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat maar liefst een derde van de kleine bedrijven (minder dan tien medewerkers) geen maatregelen neemt om veilig online gedrag te stimuleren. Dit is een flinke toename ten opzichte van 2023, toen dit percentage nog 19% was.

Veel MKB bedrijven nog altijd slecht voorbereid tegen cybercriminaliteit

Tegelijkertijd schatten medewerkers hun eigen kennis over online veiligheid nu hoger in: 27% vindt dat ze (zeer) goed op de hoogte zijn, vergeleken met 21% in 2023. Bij ICT-verantwoordelijken ligt dit percentage zelfs op 53%.

Opvallend is dat ICT-verantwoordelijken zich meer zorgen maken over de online veiligheid (40%) dan andere medewerkers (23%). De meest voorkomende maatregel om veilig online gedrag te bevorderen is tweestapsverificatie bij het inloggen. Grote bedrijven nemen over het algemeen meer maatregelen dan kleinere bedrijven.

Phishing is de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. In het afgelopen jaar heeft 58% van de medewerkers een phishingmail ontvangen, en bij ICT-verantwoordelijken is dit zelfs 72%. De helft van de medewerkers zou zich schamen als ze op een phishinglink klikken, maar driekwart zegt dat ze dit wel meteen zouden melden.

Vanaf oktober 2024 gaat de NIS2-richtlijn in, die gericht is op het versterken van digitale veiligheid, vooral bij vitale bedrijven en hun toeleveranciers.

Via onderstaande link vind je meer over de NIS2-richtlijn. 

https://www.ncsc.nl/over-ncsc/wettelijke-taak/wat-gaat-de-nis2-richtlijn-betekenen-voor-uw-organisatie