Transportsector in de lift

De transportsector blijft groeien, met een verwachte wereldwijde toename van 3,8% in 2024 en 4,0% in 2025, aldus kredietverzekeraar Atradius. Deze groei wordt gedreven door een toename in wereldwijde industriële productie en consumentenvraag, vooral dankzij economisch herstel in Europa.

Transportsector in de lift

Hoewel de olie- en brandstofprijzen begin 2024 stegen, zijn ze inmiddels gedaald, wat de kosten voor transport- en logistieke bedrijven verlaagt. Echter, de internationale scheepvaartroutes hebben te maken met hogere prijzen door capaciteitsproblemen, veroorzaakt door de Rode Zee-crisis en omleidingen rond Afrika. Vrachttarieven blijven voorlopig hoog, maar zullen afnemen door nieuwe schepen.

Bedrijven passen hun strategieën aan door grotere voorraden aan te houden om veerkracht te vergroten, wat de vraag naar opslagfaciliteiten verhoogt.

Kansen voor de sector liggen in de groei van de wereldhandel, de veerkracht van toeleveringsketens, nieuwe technologieën, en de groei van e-commerce en digitalisering. Beperkingen en risico’s zijn schommelingen in olieprijzen, duurzaamheidskwesties, geopolitieke risico’s, en personeelstekorten.