De recente stikstofuitspraak van de rechter zet de rem op veel projecten in de logistiek en infrastructuur. Volgens bedrijven in en rond de Rotterdamse haven is het risico op economische stilstand reëel als er niet snel wordt ingegrepen. De overheid moet uiterlijk in 2030 zorgen dat de stikstofuitstoot op de helft van de natuurgebieden onder de wettelijk vastgestelde drempel blijft – zo oordeelde de rechter in een zaak aangespannen door Greenpeace.

Brancheorganisatie Deltalinqs roept het kabinet en provincies op om snel met haalbare en uitvoerbare plannen voor natuurherstel te komen. Zonder deze plannen blijven vergunningen uit en stagneren projecten die van groot belang zijn voor de energietransitie, woningbouw én logistieke bereikbaarheid.
In de praktijk betekent dit dat transportinfrastructuur, overslaglocaties en duurzame logistieke hubs flinke vertraging kunnen oplopen – vaak vanwege een relatief beperkte stikstofimpact. Juist de projecten die op de lange termijn zorgen voor structurele uitstootverlaging dreigen nu stil te vallen.
Voor ondernemers in de logistiek brengt dit juridische onzekerheid, extra kosten en risico op gemiste groeikansen. Tegelijkertijd biedt het ook ruimte voor herbezinning: duurzame, emissiearme oplossingen kunnen in de toekomst beter passen binnen de nieuwe stikstofnormen.
Wij adviseren ondernemers in de sector om tijdig te anticiperen op veranderend beleid. Denk aan impactanalyses, alternatieve routeplanning, of investeringen in elektrisch vervoer. Heb je plannen die dreigen stil te vallen? Wij denken graag met je mee over oplossingen.