De omzet van de Nederlandse horeca groeide in het derde kwartaal van 2024 met 4,9 procent vergeleken met dezelfde periode in 2023, meldt het CBS.
Logiesverstrekkers zoals hotels en vakantieparken zagen een stijging van 5 procent, met vakantieparken als uitschieter (+6,3 procent). Eet- en drinkgelegenheden realiseerden eveneens een groei van 4,9 procent, waarbij kantines en catering met 7,4 procent de sterkste toename lieten zien. Restaurants en cafés kenden stijgingen van respectievelijk 5,4 en 4,1 procent, terwijl fastfoodrestaurants een bescheiden groei van 3 procent noteerden.
De groei van de horecaomzet was sterker dan in het tweede kwartaal van 2024, toen de stijging slechts 2,7 procent bedroeg. De warme en droge maand augustus droeg bij aan het positieve resultaat in het derde kwartaal.
Ondanks de omzetgroei blijft het ondernemersvertrouwen in de horeca dalen. Aan het begin van het vierde kwartaal zakte het vertrouwen naar -11,3, vergeleken met -4,7 in het derde kwartaal. Horecaondernemers waren vooral negatiever over het economisch klimaat van de afgelopen drie maanden en hadden ook minder vertrouwen in de komende periode. Hiermee blijft de horeca, ondanks omzetstijgingen, een sector waar onzekerheid en pessimisme overheersen.