Lang leve het toerisme

Volgens het CBS gaven toeristen vorig jaar bijna 105 miljard euro uit in Nederland. Dit is de eerste keer dat dit bedrag boven de 100 miljard euro uitkomt.

Lang leve het toerisme

Het grootste deel van het geld, meer dan 65 miljard euro, werd overigens door Nederlandse toeristen uitgegeven. Buitenlandse toeristen waren verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale uitgaven. Hoewel dit bedrag vooral wordt besteed aan verblijf, overnachtingen en horeca, wordt ook nog zo’n 5 miljard euro besteed aan duurzame spullen, zoals kampeerspullen en caravans, die je vaker kunt gebruiken. 

De uitgaven zijn flink gestegen ten opzichte van eerdere jaren. Tijdens de coronacrisis in 2020 werd maar de helft van dit bedrag uitgegeven, zo'n 53 miljard euro. In 2022 lag het bedrag al hoger, rond de 92 miljard euro.

Ook de uitgaven van buitenlandse toeristen die niet in Nederland zijn, maar wel geld uitgeven aan Nederlandse bedrijven, zoals online hotelboekingen of vluchten bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, zijn meegenomen in de cijfers. De toegevoegde waarde, het verschil tussen wat bedrijven verdienen en wat het hen kost, was vorig jaar bijna 36,7 miljard euro. Dat is bijna weer op hetzelfde niveau als vóór de coronapandemie in 2019.