Profiteer van de lage hypotheekrente.
Het kan zijn dat je helemaal tevreden bent in je huidige woning. Mooi. Toch is het jammer als je niet profiteert van de lage actuele hypotheekrentes. Want het kan best zijn dat ook jij kunt profiteren van een lagere rente. Zeker als je woning gedurende de afgelopen jaren in waarde gestegen is.
De rente die je over je hypotheek betaalt, bestaat uit een basisrente en een renteopslag. De rentopslag (ook wel risico-opslag) wordt berekend op basis van de hoogte van de lening en de waarde van woning. De schuld-marktwaardeverhouding.
Is de waarde van je woning gestegen, dan is het risico voor de financier lager. Je renteopslag kan hierdoor waarschijnlijk omlaag. Door de opbouw, reguliere aflossing of extra aflossing op de hypotheek is de hypotheek gedaald en is het risico van de financier nog lager.
Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten. Zo woon je nog fijner!
- Bekijk de voorwaarden van je hypotheek. Hier kun je vinden of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen. Let op: hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben vaak geen renteopslag.
- Onderzoek de waarde van je woning. Dit kan via de WOZ-waarde (zie WOZ-beschikking of klik hier). Als die hoger is dan de woningwaarde die je geldverstrekker aanhoudt, dan kun je deze vaak al hanteren. Weet je niet welke woningwaarde wordt aangehouden voor je hypothecaire lening? Check dan jouw app van de financier of login in jouw eigen bankomgeving. Lukt dat niet, neem dan contact op met je geldverstrekker en vraag naar de gehanteerde waarde van de woning.
- Actualiseer de marktwaarde van de woning. De WOZ-beschikking loopt eigenlijk een jaar achter. Zeker nu de huizenprijzen stijgen, kan het dus nog gunstiger zijn een waardebepaling of taxatie van je woning te laten opmaken. Een taxatierapport is niet gratis, dus informeer vooraf bij je geldverstrekker wat zij nodig hebben.
- Check de verhouding schuld versus marktwaarde. De financiers zijn tegenwoordig transparant en hebben schema’s voor de schuld-marktwaardeverhouding. De staan op de website van de financier. De financiers zetten dit af in een percentage, bijvoorbeeld 85%. Ben je gestart op 95% en ga je nu naar 85% door een hogere marktwaarde en een aflossing/ opbouw op de hypotheek dan kan de rente omlaag!
Neem contact op met je geldverstrekker voor een aanpassing van je renteopslag en lever de benodigde informatie aan.
Heb je vragen? Aarzel niet om dan contact op te nemen met één van de experts van de OOvB Financieringsdesk.