Afgelopen weken werd in verschillende media melding gemaakt van het spaargedrag van de Nederlanders. Door de verschillende lockdowns en andere corona-beperkingen groeide het totale spaarvermogen aanzienlijk aan afgelopen jaar.
Zo hebben we gemiddeld ruim 40.000 euro aan bank- en spaartegoeden per huishouden. Overigens is dit wel vertekend omdat de vermogenden het gemiddelde aanzienlijk omhoog trekken. Een eerlijker beeld is wellicht het mediaan spaarbedrag. Dit bedrag is een kleine 14.000 euro (dus 50% van de huishoudens heeft minder en 50% van de huishoudens heeft meer). Het feit dat dit spaargeld nauwelijks of geen rente opbrengt, zorgt ervoor dat meer en meer spaarders op zoek gaan naar alternatieven. Beleggen is er zeker één van, maar ook geld stoppen in ambitieuze ideeën van ondernemers blijft populair. Overigens is het volgens deskundigen wel zo dat het vooral (ex)ondernemers zijn die kiezen voor een avontuur als crowdfunding beleggen.
Over het afgelopen jaar zijn de financieringen via crowdfunding gedaald tot een niveau van 273 miljoen euro. Een stuk lager dan in 2019. Voor 2021 wordt een stevige groei verwacht tot een niveau van wel 500 miljoen euro. Dit gevoel is gebaseerd op ervaringen van afgelopen jaar waarin bijvoorbeeld sprake was van een zomeruitspatting. Ook voor dit jaar wordt een post-coronazomer voorspeld waarbij niet alleen consumenten de teugels laten vieren, maar waarbij ook ondernemers weer met nieuwe ambitieuze ideeën zullen komen.
De verwachting is ook dat er naast tal van Nederlandse initiatieven ook ‘buitenlandse’ platformen actief zullen gaan worden op de Nederlandse markt. Voor ondernemers die op zoek zijn naar geld is dat goed nieuws.