Kabinet maakt zich zorgen over diplomafraude in de zorg

In de zorgsector wordt op grote schaal gefraudeerd met diploma's en ongeschoold personeel, aldus de nog maar net afgetreden ministers Dijkgraaf (Onderwijs) en Helder (VWS) in een brief, die eind juni aan de Tweede Kamer werd gestuurd.

Kabinet maakt zich zorgen over diplomafraude in de zorg

De Inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en van het Onderwijs zijn geschokt door de ontdekte misstanden. Jaarlijks gaat er ongeveer drie miljard euro naar bemiddelaars en uitzendbureaus die soms vervalste diploma's, ID's en VOG's accepteren of zelfs helpen vervalsen. Deze fraudeurs zijn betrokken bij ernstige criminaliteit zoals heling, cybercrime, diefstal, drugs- en geweldsdelicten, en zelfs terrorisme. De frauderende zzp'ers werken vaak in de ondersteuning en begeleiding van gehandicapten, GGZ, thuiszorg en jeugdzorg. De ministers roepen zorgaanbieders op om diploma's van zzp'ers en uitzendkrachten te controleren in het diplomaregister van DUO. Opleidingen moeten zorgvuldiger omgaan met stages en examens, en er komt strenger toezicht op leerbedrijven.

De Inspecties zullen nauwer samenwerken met het Openbaar Ministerie en de Arbeidsinspectie om de criminaliteit aan te pakken. Er is nog geen duidelijk beeld van de omvang van het probleem, maar de ministers benadrukken de urgentie van een bredere aanpak.