Digitalisering lijkt sleutel tot beheersbare Zorg

In 2028 kan digitalisering de Nederlandse zorgsector een netto financiële impuls van minstens €1,3 miljard opleveren, volgens een rapport van het strategisch adviesbureau SiRM, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit potentieel is het resultaat van investeringen in digitale en hybride zorg, die worden aangemoedigd door programma's zoals het Integraal Zorgakkoord en Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.

Digitalisering lijkt sleutel tot beheersbare Zorg

De onderzoekers van SiRM constateren dat de grootste financiële voordelen voortkomen uit productiviteitsverbeteringen door bijvoorbeeld zorg op afstand en efficiëntere diagnosemethoden met behulp van kunstmatige intelligentie. Deze verbeteringen kunnen bijdragen aan een bruto-opbrengst van €1,9 miljard, waarvan €1,3 miljard netto overblijft na aftrek van kosten zoals materiaal- en softwarelicenties.

Bijzonder is dat ondanks de snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, de huidige modellen nog maar beperkt rekening houden met de potentiële opbrengsten van verdere vooruitgang in deze technologie. Als AI zich verder ontwikkelt, zou dat de opbrengsten aanzienlijk kunnen verhogen.

Het succes van deze digitale transformatie hangt sterk af van het effectief doorvoeren van huidig beleid en de benodigde investeringen in technologie en training van zorgpersoneel. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt als input voor toekomstig beleid en zijn reeds gedeeld met de Tweede Kamer.