Deeptech-bedrijven smeken overheid voor beter innovatiebeleid

Taiwan, net ietsje groter dan Nederland, is op dit moment de belangrijkste semiconductor toeleverancier in de wereld. Het heeft geleid tot een enorme economische groei. Volgens de CEO’s van een aantal deeptech-bedrijven in Nederland, zou de toekomst voor Nederland net zo rooskleurig kunnen zijn.

Deeptech-bedrijven smeken overheid voor beter innovatiebeleid

Ze roepen de Nederlandse overheid dan ook op om het innovatieklimaat te verbeteren. Deze bedrijven zijn actief in technologieën zoals fotonica en energieopslag. Ze benadrukken dat technologische innovatie cruciaal is voor de toekomst van Nederland en dat deeptech scaleups hierin een belangrijke rol spelen.

Volgens de ‘verzamelde’ CEO’s groeit de deeptech industrie in Nederland bijvoorbeeld ook veel trager dan in de VS. Ze vragen om een beleid dat minstens tien jaar consistent is om hun succes te waarborgen. “Het is positief dat de Nationale Technologie Strategie (NTS) nu focust op tien sleuteltechnologieën”, aldus de CEO’s, maar ze benadrukken dat er meer steun en samenwerking nodig is.

De CEO’s willen actief deelnemen aan beleidsvorming en benadrukken dat consistent beleid, risicobereidheid en snelle besluitvorming essentieel zijn. Subsidies en leningen moeten sneller worden toegekend om concurrerend te blijven. Ze hopen dat het nieuwe kabinet deze punten zal meenemen om Nederland tot een van de meest innovatieve landen ter wereld te maken.