De toekomst van het winkelen? Meer beleving, minder voorraad

Eén van de grotere adviesorganisaties bracht onlangs een doorkijkje naar het ‘winkelen’ in 2030. Daarbij werden een aantal opvallende zaken genoemd. Zo wordt het de fysieke winkel meer en meer een plaats waar de ervaring van de klant centraal staat. Dus niet alleen de plaats waar alleen maar producten gekocht worden.

De toekomst van het winkelen? Meer beleving, minder voorraad

Hiervoor is een gecombineerde aanpak nodig, waarbij de combinatie online en fysiek meer in elkaar opgaat, en waarbij de winkelervaring spannend en inspirerend dient te zijn. Het merendeel van de klanten verwacht nu al een bijzondere ervaring als ze een fysieke winkel bezoeken.

De verwachting is verder dat retailers in de toekomst minder producten direct in de winkel op voorraad zullen hebben. In plaats daarvan wordt het belangrijker dat klanten de producten kunnen bekijken en proberen. Hoewel technologie zoals zelfbediening opkomt, blijven medewerkers belangrijk voor persoonlijk advies. Klanten waarderen dit als een van de belangrijkste aspecten van een winkelbezoek.

In 2030 zullen consumenten waarschijnlijk gepersonaliseerde winkelervaringen willen, met bijvoorbeeld informatie over de duurzaamheid van producten. Winkels kunnen ook andere diensten aanbieden, zoals een koffiebar in een boekwinkel, om de ervaring compleet te maken. Hoewel online winkelen efficiënt is, blijven fysieke winkels belangrijk voor klanten die op zoek zijn naar iets speciaals en nieuws.

Meer detail- en groothandel nieuws: