Box 3: leuker kunnen ze het niet maken en makkelijker ook niet!

Het is je wellicht niet ontgaan dat de Hoge Raad op 6 juni 2024 meerdere uitspraken heeft gedaan over de manier waarop de belastingdienst nu het inkomen uit vermogen (box 3) berekend. De belastingdienst is wederom op de vingers getikt. Volgens de uitspraken mag alleen het werkelijk rendement op het vermogen worden belast, als dit lager is dan het fictieve rendement.

Box 3: leuker kunnen ze het niet maken en makkelijker ook niet!

Wat is werkelijk rendement volgens de Hoge Raad?

Voor de vaststelling van het werkelijke rendement:

  • Moet het werkelijke rendement over het gehele vermogen van een belastingplichtige in box 3 betrokken worden, dat wil zeggen met inbegrip van bank- en spaartegoeden, maar zonder aftrek van het heffingsvrije vermogen;
  • Gaat het om het werkelijke rendement op alle vermogensbestanddelen in box 3 die de belastingplichtige in de loop van het jaar heeft gehad, dus niet alleen op de vermogensbestanddelen die de belastingplichtige op 1 januari had;
  • Gaat het om het nominale rendement, dus zonder rekening te houden met inflatie;
  • Worden niet alleen de rechtstreekse voordelen uit vermogensbestanddelen betrokken (zoals rente, dividend en huur), maar ook de gerealiseerde én ongerealiseerde positieve en negatieve waardeveranderingen;
  • Wordt geen rekening gehouden met aftrek van kosten, behalve met de aftrek van de werkelijke rente van schulden die tot het vermogen in box 3 horen;
  • Wordt geen rekening gehouden met positieve of negatieve rendementen in andere jaren, er is dus geen mogelijkheid van verliesverrekening over de jaargrens heen.

 

Je moet als belastingplichtige aan de hand van feiten aantonen dat het werkelijk rendement lager is dan het fictieve rendement dat in definitieve aanslag inkomstenbelasting in aanmerking is genomen.

De belastingdienst weet op dit moment nog niet hoe zij het box 3-inkomen op een juiste manier kan berekenen. Het ministerie van Financiën bestudeert nu de uitspraak. Daarna is de politiek aan zet en dan pas weet de belastingdienst hoe ze het box 3-inkomen op een juiste manier kan berekenen. Dit kan enige tijd duren.

Als de nieuwe berekening gevolgen heeft voor je box 3-inkomen over 2023 of eerdere jaren, krijg je later dit jaar een brief van de belastingdienst.

Mocht je in de tussentijd een definitieve aanslag inkomstenbelasting ontvangen (op de aanslag staat vermeld of het om een voorlopige of definitieve aanslag gaat), stuur die dan naar ons op zodat wij kunnen beoordelen of we ter behoud van rechten bezwaar moeten maken tegen de desbetreffende aanslag.

Het laatste woord over “werkelijk” rendement zal nog niet gesproken zijn. Het wordt niet leuker en ook niet gemakkelijker.