Autobranche ziet omzet onder druk komen

In het tweede kwartaal van 2024 zag de auto- en motorbranche een omzetdaling van 3,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de eerste keer in drie jaar dat de omzet in deze sector daalt. De grootste daling werd gemeten in de handel en reparatie van personenauto's, met een afname van 5,3 procent, meldt het CBS.

Autobranche ziet omzet onder druk komen

De omzetdaling wordt grotendeels toegeschreven aan de hoge omzetcijfers van 2023. In het tweede kwartaal van dat jaar steeg de omzet nog met 35 procent, onder andere door het wegwerken van openstaande orders en prijsstijgingen van onderdelen. Inmiddels zijn de prijzen aan het dalen, vooral die van elektrische auto's, waardoor de markt minder onder druk staat. 

Een positieve uitzondering in de branche is de gespecialiseerde auto reparatiesector, die een omzetstijging van 9,6 procent noteerde. Dit komt mede door de veroudering van het wagenpark; oudere auto's hebben vaker onderhoud nodig en reparaties worden steeds ingewikkelder.

Het ondernemersvertrouwen in de sector is in het derde kwartaal verder gedaald naar -5,2 procent. Ook blijft de arbeidsmarkt krap. Aan het begin van het derde kwartaal meldde 56 procent van de ondernemers een tekort aan personeel, terwijl het aantal vacatures nog steeds hoog blijft met 8,3 duizend openstaande functies.