Het aantal faillissementen in Nederland steeg in de eerste helft van 2024 met ruim 35% tot 2.027, het hoogste aantal in vijf jaar, volgens een analyse van Altares Dun & Bradstreet.
„De combinatie van economische groeivertraging, hoge inflatie en rente, beëindiging van overheidssteun en mondiale uitdagingen zorgt voor aanzienlijke financiële druk op bedrijven,” aldus een onderzoeker van het databedrijf.
Hoewel een verdere stijging aan faillissementen wordt verwacht, worden de risico’s als beperkt gezien. De stijging van het aantal faillissementen is in verhouding tot de toename van het aantal bedrijven namelijk niet toegenomen.
In het tweede kwartaal nam het aantal faillissementen toe met 1,1% tot 1.019, wat de zevende opeenvolgende kwartaalstijging markeert. De meeste faillissementen in de eerste helft van 2024 waren in de handel (383), bouwnijverheid (296) en specialistische zakelijke diensten (224).
Tegelijkertijd steeg de handelsintensiteit in het tweede kwartaal naar 83,6, met groei in alle sectoren, vooral in hotels (+5,8), detailhandel (+3,1), restaurants en cafés (+2,8), en landbouw, bosbouw en visserij (+2,8).
De economische ontwikkeling van Nederland blijft fluctuerend. De Voorjaarsnota van het Ministerie van Financiën verlaagde de groeiprognose van 1,5% naar 1,1%. In het eerste kwartaal van 2024 kromp de economie met 0,5%.