Wet tot afschaffing van tijdelijke verhuur woonruimte is ingegaan

In ons eerdere bericht van 17 november 2023 - Mogelijkheid om woonruimte tijdelijk te verhuren wordt afgeschaft - hebben we al geschreven over de Wet vaste huurcontracten. Deze wet is inmiddels ingegaan per 1 juli 2024.

 

Wet tot afschaffing van tijdelijke verhuur woonruimte is ingegaan

Dit betekent dat verhuurders van woonruimte vanaf nu geen tijdelijke huurcontracten voor twee jaar (bij zelfstandige woonruimte) of voor vijf jaar (bij onzelfstandige woonruimte) meer kunnen sluiten.

De wet heeft geen invloed op de nog lopende huurcontracten woonruimte voor bepaalde tijd. Deze zullen nog van rechtswege eindigen indien de huurder op tijd het gehuurde verlaat.

De personen met wie nog wel een huurovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd kan worden gesloten zijn beperkt tot de volgende categorieën:

  • Personen die voor een studie tijdelijk een woning (binnen een andere gemeente) willen huren;
  • Personen die in verband met een renovatie tijdelijk hun woonruimte moeten verlaten;
  • Personen afkomstig uit een maatschappelijke opvang, of in een sociale noodsituatie met een aantoonbaar urgente huisvestingsbehoefte;
  • Huurders die een tweede-kans-huurovereenkomst krijgen;
  • Personen die als nabestaande van een overleden huurder niet de huur van die woonruimte konden voortzetten;
  • Personen met een of meer minderjarige kinderen, die niet langer een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren met de andere ouder van die kinderen en die in de nabijheid van hun kinderen willen blijven wonen;
  • Personen die voor hun werk tijdelijk op Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling, Texel en Vlieland woonruimte behoeven;
  • Vergunninghouders die direct voorafgaand aan de huurovereenkomst in een opvangcentrum verbleven en woonruimte huren in afwachting van definitieve huisvesting door de betrokken gemeente.

 

Dit volgt uit het Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst. Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je behoefte aan advies in een specifieke situatie neem dan contact met ons op.