Welke alternatieven zijn er voor een financiering?

Als je je bedrijf wilt laten groeien en wilt investeren, heb je in veel gevallen een financiering nodig. Je kunt daarvoor bij de bank aankloppen om een lening af te sluiten, maar als je verder gaat kijken zie je dat er meer mogelijkheden zijn.

Gelukkig maar, want een lening bij de bank is niet altijd vanzelfsprekend. Als je een startende onderneming bent bijvoorbeeld. Je beschikt dan nog niet over de jaarcijfers of historie waar een bank om vraagt als je een financiering wilt afsluiten. Maar ook in andere gevallen kan het gunstig zijn om je te verdiepen in alternatieve financieringsmogelijkheden.

Welke opties zijn er dan?

Alternatief financieren staat voor eigenlijk alle financieringen via bronnen buiten de traditionele bankfinanciering. Er zijn verschillende mogelijkheden voor alternatieve financiering.

 

Crowdfunding

Hierbij wordt er via een online platform een groot publiek aangetrokken om te investeren in jouw project of bedrijf. Omdat je een grote groep individuen bereikt, is de investering per persoon meestal niet zo hoog. Via het platform maak je je doel onder de crowd bekend. Deze vorm is dankzij de opkomende crowdfunding platforms steeds eenvoudiger en aantrekkelijker.

Angel Investors

Ook wel bekend als ‘business angels’. Dit zijn vermogende individuen die persoonlijk investeren in startende ondernemingen of kleine bedrijven. De investering kan de vorm hebben van een lening, een aandeleninvestering of een combinatie van deze twee. Angels richten zich meestal op innoverende of onderscheidende bedrijven. Een hoog groeipotentieel is vaak een vereiste en bedrijven moeten daarom binnen enkele jaren kunnen doorgroeien naar een hoge omzet en winst. Ze bieden vaak naast financiering ook expertise en netwerkmogelijkheden aan.

Factoring

Dit is een proces waarbij je je uitstaande facturen verkoopt aan een factormaatschappij in ruil voor een onmiddellijke cashbetaling. Op deze manier beschik je sneller over je geld van debiteuren, wat je kunt gebruiken voor nieuwe investeringen en hoef je je geen zorgen te maken over een gebrek aan liquiditeit.

Leasing

Deze optie kun je vooral gebruiken bij de aanschaf van nieuwe middelen. Voor een vast (maand)bedrag kun je het product gebruiken in plaats van het te kopen, waardoor je geen grote investeringen hoeft te doen. Op deze manier spreid je de kosten en zijn grotere investeringen toch toegankelijk.

Crypto-financiering

Dit is een relatief nieuwe vorm van financiering, die erg lijkt op een lening bij een traditionele bank. Echter wordt de rente betaald in cryptocurrency, zoals Bitcoin of Ethereum. Belangrijk hierbij is om er zeker van te zijn dat het platform dat je gebruikt legitiem en veilig is.

Elk van deze vormen van alternatieve financiering heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de verschillende opties voordat je een beslissing neemt. Daarnaast is het belangrijk om ook de kosten, de voorwaarden, en de risico's van de alternatieve financiering goed te begrijpen.

Onze experts van de Financieringsdesk zijn goed op de hoogte van deze voorwaarden en kunnen je hier altijd in ondersteunen.