De actualiteit van deze week.
Met meer dan 7 miljoen Nederlanders zaten we aan de buis gekluisterd om te luisteren naar de versoepeling die premier Mark Rutte aankondigde.Voor een groot deel van de ondernemers zullen de versoepelingen goed nieuws zijn. Het betekent namelijk dat de omzet een positieve stimulans zal krijgen.
Om duidelijkheid te bieden laten we alle ontwikkelingen in het bovenstaande kaartje zien.
-
Op dit moment hebben zo’n 114.000 bedrijven gebruik gemaakt van de NOW regeling. Het betreft zo’n 1,7 miljoen werknemers en het gaat om een overheidsbijdrage die nu al 1,9 miljard euro passeert.
-
Veel cao-besprekingen zijn gestaakt. De verwachting is dat deze pas later in het jaar worden opgestart. Werkgevers zullen zeer terughoudend zijn met wenselijke loonsverhogingen, zo is de verwachting.
-
Zo’n 103.000 ondernemers hebben van hun bank uitstel gekregen voor het terugbetalen van hun leningen. In totaal gaat dit om een bedrag van 2,7 miljard euro. Bovendien is 4,3 miljard aan nieuwe leningen verstrekt aan 8000 bedrijven.
-
Het aantal pinbetalingen lag 1 week geleden 18% lager dan 1 jaar geleden. De positieve uitschieters? DHZ zaken (+60%), voedingsspeciaalzaken (+36%), speelgoedwinkels (+25%), supermarkten (+22%).
-
De Europese Commissie gaat uit van een krimp van 6,75% voor Nederland dit jaar. Voor heel Europa verwacht men een krimp van 7,75%. Het IMF en de Nederlandse regering gaan uit van een krimp van 7% voor Nederland. Volgend jaar wordt uitgegaan van groei voor alle Eurolanden.
-
Naar verwachting zullen 5 miljoen Nederlanders kiezen komende zomer voor vakantie in eigen land. Dat zal leiden tot een stormloop op vakantiehuisjes, campers en bootjes.
-
Volgens onderzoeker GfK hebben internetwinkels hun omzet gigantisch zien stijgen. In de week van pasen werd zelfs een omzetplus gerealiseerd van 72%.
-
De Nederlandse landbouwsector beroept zich jaarlijks op zo’n 170.000 arbeidsmigranten. Nu een groot deel van deze arbeidsmigranten zijn teruggekeerd naar hun thuisland, dreigen complete oogsten niet van het land gehaald te kunnen worden.