Dit jaar zullen Nederlanders naar verwachting een recordbedrag uitgeven in restaurants en cafés, volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De totale omzet wordt geschat op 22 miljard euro, een stijging van bijna 16 procent ten opzichte van vorig jaar en zelfs hoger dan voor de coronacrisis.
Echter, de winstgevendheid van ondernemers staat onder druk, gedeeltelijk door de inflatie die de prijzen in de horeca en fastfoodsector met 5 tot 10 procent heeft doen stijgen. Ondanks deze prijsstijgingen zijn inkoopkosten sterker gestegen, en huren en belastingachterstanden wegen ook op de marges.
Daarnaast kampt de sector met personeelstekorten, vooral in functies zoals koks. Dit heeft geleid tot aangepaste openingstijden. Het FSIN vermoedt dat de omzet in 2023 hoger zou zijn zonder deze beperkingen. Jongere Nederlanders besteden meer geld buitenshuis dan oudere generaties, maar 60 procent van de consumenten vindt uit eten gaan inmiddels te duur.
Hoewel prijzen zijn gestegen, blijven Nederlanders de horeca bezoeken. Het FSIN waarschuwt echter dat de sector zichzelf niet uit de markt moet prijzen. Voor 2024 wordt een afvlakking van de omzetgroei verwacht, met een groei van 6,1 procent naar ruim 23 miljard euro.