De oplopende inflatie baart zorgen. Voor zowel bankiers als ondernemers en consumenten. Hierdoor zal de koopkracht namelijk onder druk blijven staan. Een belangrijke oorzaak van deze inflatie zijn de oplopende energieprijzen. En dat zal nog wel even doorgaan, zo verwachten experts, omdat duurzame energie-alternatieven niet hét antwoord zijn op de fossiele brandstoffen.
De bankiers van de Europese Centrale Bank gaan ervan uit dat deze inflatie een tijdelijk karakter heeft. De Amerikaanse tegenhangers van de Federal Reserve zijn daar iets minder optimistisch over. Hoe dan ook zullen de energieprijzen een belangrijke aanjager zijn van de inflatie, aldus financiële experts.
Van de afgelopen maanden, oktober en november, kwam de inflatie respectievelijk uit op een niveau van 3,4% (okt) en 5,2% (nov). Zo’n 40% van deze inflatie werd veroorzaakt door de hogere energieprijzen. De energie-econoom van ABN Amro gaat er dan ook vanuit dat we als economie maar beter moeten ‘wennen’ aan de hogere energieprijzen.
Vooral ook als na de lockdown periodes de transporten verder zullen toenemen en de daaraan gekoppelde vraag naar olie. En hoewel voor het klimaat de afbouw van fossiele brandstoffen niet snel genoeg kan, is de leveringszekerheid en betaalbaarheid van alternatieve brandstoffen nog veel te onzeker.
Bijgaand een overzicht van prijsontwikkeling van de belangrijkste fossiele brandstoffen.