De coronaimpact is groot.
Hieronder een aantal cijfers en feiten over de impact tot nu toe.
De Koninklijke Metaalunie voorspelt dat de omzet van haar leden in het tweede kwartaal 21% lager zal zijn, ten opzichte van een jaar geleden. Ook in het derde kwartaal wordt een omzetdaling verwacht van ruim 20% ten opzichte van een jaar eerder. Sectoren die het lastig hebben? Verspanende industrie. Bedrijven die aan de bouw toeleveren, laten op dit moment nauwelijks omzetterugval zien.
• De bouw heeft in het eerste kwartaal een 9,1% hogere omzet gehaald dan een jaar eerder. Het blijkt dat bouwprojecten nog steeds onverminderd worden afgemaakt. Gezien het toegenomen aantal bouwvergunningen (+14% in het eerste kwartaal), zal de bouw vooralsnog niet zoveel hinder ondervinden van de coronacrisis.
• Het elektriciteitsverbruik ligt op dit moment alweer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. In de eerste 3 weken na lockdown daalde het verbruik met ruim 20%. 35% van de stroomvraag, is afkomstig uit de industrie. De stroomafname hier is van korte duur geweest.
• Het aantal pinbetalingen is eveneens weer bijna terug op het ‘oude’ niveau. In de week tot 25 mei was de omzetwaarde van de pinbetalingen ‘slechts’ 7% lager dan een jaar eerder. In april was het nog een daling van 30%. Naast de heropening van veel winkels is er ook een verschuiving merkbaar van cashbetalingen naar pinbetalingen. De totale omzet zal dus in werkelijkheid iets lager zijn dan de genoemde 7%. Het feit dat we met z’n allen in de week van 25 mei 34% minder geld opnamen, verklaar dat in ieder geval.
• Een opmerkelijk hoge besmetting van coronagevallen in de vleesindustrie, heeft geleid tot tijdelijke sluiting van een groot aantal vleesverwerkende bedrijven. In Noord-Brabant kwam daar ook de sluiting en ruiming van een 6tal nertsenfokkerijen bij. Er wordt onderzocht op welke wijze deze infecties tot stand zijn gekomen.