ECB laat rente vooralsnog ongewijzigd

ECB-president Christine Lagarde kondigde onlangs aan dat de rentetarieven opnieuw ongewijzigd blijven. De financiële markten hadden gehoopt dat een rentedaling aangekondigd zou worden. Hierdoor blijft de depositorente onveranderd op 4%, de herfinancieringsrente op 4,5% en de marginale beleningsfaciliteit op 4,75%. Historisch hoge niveaus die sinds half 2022 snel verhoogd werden om de inflatie tegen te gaan.

De centrale bank erkent dat de inflatie, mede door deze hoge leenkosten, aan het afnemen is, al blijven de prijzen voor diensten stijgen. Intern wordt er binnen de ECB gedebatteerd over het juiste moment voor een renteverlaging, met name nu de inflatie de doelstelling van 2 procent nadert. In maart was de inflatie in het eurogebied 2,4%. De verwachtingen zijn dat de ECB mogelijk in juni zal beginnen met het verlagen van de rente.

ECB-president Christine Lagarde benadrukte tijdens de aankondiging van het besluit de noodzaak van meer bewijs dat de inflatie voldoende is afgekoeld alvorens een renteverlaging te overwegen.

Zij houdt vast aan een voorzichtige aanpak, waarbij elke vergadering opnieuw de laatste economische cijfers worden bekeken om een weloverwogen beslissing te maken.