Btw-verhoging voor kunst, cultuur en sport: Wat betekent dit voor jou?

Ben je ondernemer in de culturele of sportsector? Maak je kunst, verkoop je boeken of organiseer je concerten? Of heb je een sportschool of bied je andere commerciële sportactiviteiten aan? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veranderingen in het btw-tarief die eraan komen. Vanaf 1 januari 2026 stijgt het btw-tarief voor veel culturele en sportdiensten van het verlaagde tarief van 9% naar 21%. Deze verandering kan een grote impact hebben op jouw bedrijf en de prijzen die je aan klanten berekent.

Btw-verhoging voor kunst, cultuur en sport: Wat betekent dit voor jou?

Wat verandert er precies?

Op dit moment vallen veel goederen en diensten in de cultuur- en sportsector onder het lage btw-tarief van 9%. Dit gaat echter veranderen. In het Belastingplan 2025 is voorgesteld om het lage tarief voor bepaalde goederen en diensten in de cultuur- en sportsector af te schaffen. Het kabinet wil hiermee de belastinginkomsten verhogen en deze sectoren meer in lijn brengen met andere commerciële activiteiten.

De verwachte btw-verhoging naar 21% geldt onder andere voor:

  • Boeken, e-books, kranten, tijdschriften en het uitlenen hiervan
  • Concerten, muziekfestivals, musicals, toneel-, cabaret- en dansvoorstellingen
  • Commerciële sportactiviteiten, zoals sportscholen, skibanen, schaatsbanen en sportlessen op locatie
  • Toegang tot sportwedstrijden
  • Openbare musea

Voor bioscopen, attractieparken, speeltuinen, siertuinen, circussen, kermissen, dierentuinen en niet-commerciële sportverenigingen blijft het verlaagde tarief van 9% wél gelden.

 

Het btw-tarief van 21% geldt ook voor vooruitbetalingen

Wordt een concertkaartje vooruitbetaald door het kaartje op 28 november 2025 te kopen, maar vindt het concert op 3 januari 2026 plaats? Dan geldt het btw-tarief van 21%.

 

Wie wordt getroffen?

Zowel ondernemers als consumenten gaan de gevolgen van deze btw-verhoging voelen.

Voor ondernemers betekent dit dat je moet beslissen of je de hogere btw doorberekent aan jouw klanten. Dit kan leiden tot prijsstijgingen, wat de vraag naar jouw diensten of producten kan beïnvloeden. Als je ervoor kiest om de btw zelf op te vangen, verkleint dit jouw winstmarge.

Voor consumenten kan dit leiden tot hogere prijzen voor boeken, concerten, sportactiviteiten en musea. Dit kan de bereidheid om geld te besteden aan dergelijke producten en activiteiten verminderen. Hierdoor kunnen bezoekersaantallen en de omzet voor organisaties in deze sectoren dalen.

 

Wat kun je als ondernemer doen om je voor te bereiden?

De verandering in het btw-tarief vraagt om een goede voorbereiding. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Prijsstrategie: Moet je jouw prijzen verhogen om de hogere btw te dekken? Zo ja, zorg ervoor dat je dit goed communiceert naar jouw klanten.
  • Facturatie: Controleer of jouw boekhoudsystemen tijdig zijn aangepast om het hogere btw-tarief correct toe te passen.
  • Contracten: Heb je lopende contracten of afspraken waar nu het verlaagde btw-tarief is opgenomen? Zorg ervoor dat je deze afspraken heroverweegt en deze eventueel worden herzien voordat het nieuwe tarief ingaat.
  • Cashflowplanning: Een hoger btw-tarief kan invloed hebben op jouw cashflow. Pas jouw liquiditeitsplanning aan om verrassingen te voorkomen.

 

Wanneer gaat de wijziging in?

De verwachte ingangsdatum voor de btw-verhoging is 1 januari 2026. Deze datum is nog niet definitief. Het wetsvoorstel moet eerst worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Meer weten?

De btw-verhoging kan complexe gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Wij helpen je graag met advies, inzichten en praktische oplossingen. Neem contact op met een van onze collega’s om te bespreken wat deze wijziging specifiek voor jou betekent.