Binnen de ziekenhuiszorg wordt langzaam maar zeker iets opgeluchter ademgehaald. Het aantal coronaopnames daalt namelijk aanzienlijk. Vooral te danken aan het vaccinatiebeleid waardoor in rap tempo de grootste risicogroep van ouderen is gevaccineerd. Het RIVM heeft geconstateerd dat vanaf drie weken na de tweede prik, ouderen (75+) voor 82% beschermd zijn tegen besmetting. Bescherming tegen ziekenhuisopname is zelfs 94% hoog.
Tegenover de lagere opname-aantallen zijn er andere groepen van zorgmedewerkers die het voor hun kiezen gaan krijgen. Het noodgedwongen uitstel van reguliere zorg vraagt om een inhaalslag die vraagt om extra inzet en capaciteit. Begin juni is in totaal 76% van de operatiekamers operationeel, terwijl dat nog meer 1 week eerder nog op een niveau was van 66%. Bijna 1 op 5 ziekenhuizen is nog niet begonnen met planbare zorg zoals knie-, heup-, of staaroperaties.
Ook voor de geestelijke gezondheidszorg worden de cijfers positiever. De wachttijden zijn op dit moment vergelijkbaar met de wachttijden voor de corona-uitbraak.
Voor wat betreft de druk voor de zorgmedewerkers is ziekteverzuim een graadmeter. In de maand april was het verzuim 8,6%, terwijl dat een jaar eerder 7,6% was. Een lichte stijging dus. Opvallend is wel dat het verzuim dus redelijk hoog is. Zorgmedewerkers in de GGZ hebben een lager verzuim van 6,7%.