Diverse landbouwbedrijven hebben ook bos in bezit. Aangezien dit bos niet bedrijfsmatig in gebruik is, is dit in de meeste gevallen nooit opgegeven bij de perceelsregistratie. Het melden van bospercelen kan echter meerwaarde krijgen voor melkveebedrijven, nu de zuivelfabrieken steeds meer doen met duurzaamheid en biodiversiteit. Belangrijk is om de bospercelen op de juiste manier op te geven in de Gecombineerde opgave om problemen met derogatie te voorkomen.
Wanneer bos namelijk wordt opgegeven als landbouwgrond, telt dit mee als ‘tot het bedrijf behorende oppervlakte landbouwgrond’ en daarmee voor de 80% graslandeis. Het is dan raadzaam om het bos het kenmerk ‘natuur’ mee te geven.
Voor de betalingsrechten geldt dat bos niet subsidiabel is. Voor de set-aside-bossen lopen momenteel de verplichtingen af en wordt het bos gekapt. Deze grond wordt dan weer in gebruik genomen als landbouwgrond. De landbouwer kan dan voor deze oppervlakte rechten aanvragen uit de nationale reserve.
Op ‘gewoon’ bos rust een herplantplicht. Als de bomen weg zijn, moeten er weer nieuwe bomen ingeplant worden en dat betekent dat het in ieder geval voor het GLB niet als subsidiabele landbouwgrond wordt gezien.