De subsidieregeling Landelijke beëindiging veehouderijlocaties kleine sectoren wordt in de periode 18 november tot en met 20 december 2024 opengesteld voor bedrijven met geiten, overig rundvee (fokstieren en zoogkoeien), vleeseenden, konijnen en vleeskalveren. Doel van de regeling is om een structurele en blijvende reductie van stikstofdepositie op stikstofgevoelige en overbelaste Natura 2000-gebieden in Nederland te realiseren.
Doelgroep
Het gaat om bedrijven met genoemde diersoorten waarvan:
- de stikstofvracht die de locatie op een overbelast Natura 2000-gebied ten minste gelijk is aan de minimale stikstofvracht die voor dat gebied is vermeld in de regeling (categorie a); of
- de stikstofvracht op overbelaste Natura 2000-gebieden ten minste 2.500 mol stikstof per jaar bedraagt (categorie b). Dit geldt niet voor een veehouderijlocatie met vleeskalveren, omdat die al aanspraak kan maken op de Lbv-plus.
De stikstofvracht moet berekend worden met Aerius Check op basis van het gemiddelde aantal gehouden dieren in 2021 en het in 2021 toegepaste huisvestingssysteem.
Voorwaarden
De belangrijkste voorwaarden zijn:
- De vergunningen moeten worden ingetrokken;
- De voor de veehouderij gebruikte productiecapaciteit (dierenverblijven, mest- en voeropslagen) moet worden afgebroken.
- Het omgevingsplan moet zodanig worden aangepast dat op de locatie niet langer een veehouderij kan worden gevestigd.
- De veehouder mag geen landbouwhuisdieren meer houden op de locatie of op een andere locatie in Nederland of de EU.
Vergoeding
Bedrijven in categorie a krijgen een vergoeding voor het waardeverlies van de gebruikte productiecapaciteit van 100% van de gecorrigeerde vervangingswaarde. Bedrijven in categorie b krijgen 120% van deze vervangingswaarde vergoed en ontvangen daarnaast een sloopvergoeding van € 45 per m2 dierenverblijf.
De gecorrigeerde vervangingswaarde wordt bepaald door per dierenverblijf het aantal m2 van dit verblijf te vermenigvuldigen met de in regeling vastgestelde forfaitaire vervangingswaarde. Daarbij wordt gekeken naar de levensduur van de romp van het dierenverblijf.
Subsidieplafond en verdeling
Het subsidieplafond van € 50 miljoen wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.