Voor de eco-regeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is in 2024 wederom aanzienlijk meer aangevraagd dan het beschikbare budget. Om boeren volgens de geplande subsidietarieven te kunnen betalen voor hun inspanningen, waren aanvullende nationale middelen en een juridische basis nodig.
Extra budget
Op de LNV-begroting is € 50 miljoen gereserveerd voor compensatie van de lagere eco-tarieven in 2024. Via de Regeling subsidie aanvullende financiering eco-activiteiten Oekraïnecrisis is het mogelijk gemaakt dat subsidie wordt verstrekt aan landbouwers die in 2024 deelnemen aan de eco-regeling. De subsidie bedraagt € 32,50 per hectare en wordt voor het einde van dit jaar uitbetaald.
Voor wie?
De subsidie wordt enkel verstrekt aan een landbouwer die in 2024 eco-activiteiten heeft uitgevoerd en bij de aanmelding tenminste voldoet aan de drempel voor uitbetaling op niveau van het tarief brons.
Uitgangspunten subsidie
De subsidie wordt ambtshalve verstrekt en bestaat uit een aanvullende vergoeding op de rechtstreekse betaling voor de eco-regeling. Specifiek voor 2024 geldt dat de hoogte van de vergoeding niet is gekoppeld aan de betaling die op grond van de eco-regeling plaatsvindt.
Situatie: wel aangemeld voor eco-regeling, voldoet uiteindelijk niet
Nu kan de situatie zich voordoen dat een landbouwer in 2024 wel eco-activiteiten heeft uitgevoerd, bij de aanmelding voldeed aan het niveau brons, maar dit niveau uiteindelijk niet wordt behaald. Bijvoorbeeld doordat een eco-activiteit is teruggetrokken, omdat deze niet is uitgevoerd of omdat de uitvoering is mislukt. Het is in dat geval verstandig de wel uitgevoerde en geslaagde eco-activiteiten te laten staan in de definitieve Gecombineerde opgave en dus wel de eco-regeling aan te vragen. Mits er minimaal één eco-activiteit is uitgevoerd, heeft de betreffende landbouwer dan toch recht op het compensatiebedrag.